Aktuellt

2023-02-01

Jag är så innerligt tacksam!

Att jag på mina lektioner, föreläsningar och utbildningar sår frön som sedan slår rot, och växer till livskraftiga träd är så fantastiskt. Jag är innerligt tacksam över att mina ord och övningar leder till utveckling av individer och organisationer.

Det händer med jämna mellanrum att jag får ett meddelande från någon deltagare - ofta flera år efter själva utbildningstillfället. Det kan stå så här:

"Helena, varje dag använder jag kvalitetstänket jag lärt mig av dig."

"Jag är ett resultat av ditt engagemang, Helena!

"Nu förstår jag vad du menade den där gången Helena, nu ser jag också kvalitetsbriser överallt."

"Helena, jag vill bara tacka dig, återigen. Jag vågar inte ens tänka på hur läskigt det skulle vara att skriva den här typen av texter utan all kunskap som du gav mig."

2022-09-26

Learning Hub - inleder samarbete med beteendevetare

I juni 1997 började jag som nybakad civilingenjör arbeta på Astra. Det är 25 år sedan. Och som jag älskat mina år i denna spännande bransch! Men ibland skaver det lite. Jag vet inte, kanske har det med åldern att göra eller med min egna personliga utveckling de senaste åren. Men jag saknar att vi alltför sällan utgår från hur människor fungerar när vi bedriver vår verksamhet. 

Vi som arbetar inom Life Science är ingenjörer och naturvetare. Vårt arbete är noggrant uppstyrt av regelverk. Vi planerar, strukturerar, mäter och följer upp. Men jag saknar den mänskliga aspekten. För branschen består ju av oss människor. Människor med behov, värderingar, vanor och drömmar. Jag tror vi behöver vända på steken helt och utgå från människan om vi vill uppnå goda resultat och säkra våra högkvalitativa produkter. Jag vill därför inte bara glänta på dörren utan med hela min famn bjuda in beteendevetenskapen till oss. Och det gör jag genom att inleda ett samarbete med Carin Frödeberg. 

Carin är inte bara en kreativ och briljerande beteendevetare, coach och organisationskonsult. Hon är också en oerhört uppskattad föreläsare och utbildare. Ingen lämnar hennes kurser oberörd. Ingen. Carin och jag är förenade i våra gemensamma värderingar och vår tro på mänsklig utveckling. Lärandet är vår stora passion. 

Tillsammans skapar vi nu konceptet L E A R N I N G   H UB 

Här kommer vi samla vår gemensamma erfarenhet och kompetens under ett paraply. Vi skapar ett nav för utveckling inom kvalitet, kultur, kommunikation och beteende. Vi kommer fortsätta ha våra egna företag, så du som redan är vår kund kommer känna dig som hemma. Vi tar inte bort någonting. Vi lägger bara till. 


2022-06-23

Hjärnan kan bara fokusera på en sak i taget

Häromdagen höll jag en inspirationsföreläsning om vad man bör tänka på när man håller presentationer.
 
Med små enkla medel kan du lyfta din presentation till höjderna!
 
Det absolut viktigaste du ska tänka på är att åhörarna inte kan läsa och lyssna samtidigt. Hjärnan kan nämligen bara fokusera på en sak i taget. Om du vill visa en text eller diagram, var tyst medan åhörarna läser – därefter kan du förklara och utveckla det som står.
 
Om du pratar samtidigt som du lägger på bilden kommer åhörarna F Ö R S Ö K A läsa samtidigt som de F Ö R S Ö K E R lyssna på dig. Resultatet blir att de varken lyssar eller läser, och troligen missar de ditt budskap helt.
 
Hör av dig till mig om du vill ha fler tips!

2022-05-13

Lärandet är min stora passion

Det går att beskriva lärandet som en förändringsprocess. Tankar och beteenden ska förändras. Jag kan inte lära någon något, däremot kan jag som utbildare skapa förutsättningar för att lärande sker. Det är viktigt att komma ihåg att det är deltagarna i en utbildning som lär sig själva, jag leder endast processen. Gog i pedagog betyder just leda på grekiska.

Nu ska jag lägga till ett nytt verktyg i min ”lärolåda”. Jag utbildar mig just nu till coach. Som coach kommer jag fortsätta att främja lärande och leda förändringsprocesser, men på ett annat sätt än vid utbildningar. Jag är hur glad som helst över detta. I början av hösten 2022 kommer jag att vara diplomerad. Håll utkik efter de tjänster jag kommer att erbjuda då. Självklart kommer jag fortsätta med min utbildnings- och konsultverksamhet också.